Fie că lucrează la grădiniță, la școala primară, gimnazială sau la liceu, cadrele didactice sunt agenți principali, cu impact major asupra creșterii și dezvoltării copiilor și adolescenților. Misiunea lor este încărcată de responsabilitate și necesită efort susținut. Sursă a multor bucurii și împliniri, activitatea didactică poate fi, în aceeași măsură, sursă a multor provocări. Experiența cu cadrele didactice ne-a arătat că unele dintre provocările importante cu care aceștia se confruntă pot fi adresate prin instrumente psiho-educaționale de evaluare și/sau intervenție.
Prin CogniKit, cadrele didactice, pot să desfășoare procese de EVALUARE psiho-educațională, printr-o serie de instrumente de evaluare validate și etalonate pentru copiii din țara noastră.
- Pentru școlari (8-19 ani), învățătorii și profesorii pot să realizeze evaluarea strategiilor de învățare și a motivației școlare a elevilor (8-19 ani), având la dispoziție Chestionarul SMALSI, cu cele două variante ale sale (pentru ciclul primar, respectiv pentru gimanziu și liceu).
- Pentru preșcolari (3-7 ani) – educatorii au la dispoziție un set de chestionare pentru screening-ul dezvoltării, pe grupe de vârstă și domenii de dezvoltare (social, emoțional, cognitiv, motric, autonomie personală, prerechizitele școlarizării).
Rezultatele evaluării sunt cuprinse automat în rapoarte de evaluare, care pot fi descărcate în format editabil.
De semenea, CogniKit vine în sprijinul cadrelor didactice printr-o serie de MODULE DE INTERVENȚIE care vizează dezvoltarea unor competențe importante, relaționate cu adaptarea școlară a elevilor.
Dezvoltarea strategiilor de învățare ale adolescenților
13-19 ani
În acest moment, profesorii pot să implementeze la clasă programul „Dezvoltarea strategiilor de învățare ale adolescenților” (13-19 ani). Cele 9 module ale programului utilizează conținuturi multimedia și elemente interactive, pentru a crește implicarea elevilor în activitățile propuse și pentru a facilita dezvoltarea strategiilor de învățare vizate.
Modulele interactive conțin și fișe de lucru pentru elevi, care pot fi descărcate și utilizate la clasă,
cum ar fi FIȘA – Planul meu de studiu.
Parcurgerea de către copil a modulelor de intervenție online este documentată prin rapoartele de intervenție, care pot fi descărcate în format editabil.
Periodic, platforma CogniKit se îmbogățește cu noi module de intervenție și instrumente de evaluare.
Citiți aici câteva precizări tehnice pentru funcționarea platformei CogniKit.