Fie că lucrează la grădiniță, la școala primară, gimnazială sau la liceu, cadrele didactice sunt agenți principali, cu impact major asupra creșterii și dezvoltării copiilor și adolescenților. Misiunea lor este încărcată de responsabilitate și necesită efort susținut. Sursă a multor bucurii și împliniri, activitatea didactică poate fi, în aceeași măsură,  sursă a multor provocări. Experiența cu cadrele didactice ne-a arătat că unele dintre provocările importante cu care aceștia se confruntă pot fi adresate prin instrumente psiho-educaționale de evaluare și/sau intervenție.

PAȚIU

EVALUARE PSIHO-EDUCAȚIONALĂ

PAȚIU

Prin CogniKit, cadrele didactice, pot să desfășoare procese de evaluare psiho-educațională, printr-o serie de instrumente de evaluare validate și etalonate pentru copiii din țara noastră.

  • Pentru școlari (8-19 ani), învățătorii și profesorii pot să realizeze evaluarea strategiilor de învățare și a motivației școlare a elevilor (8-19 ani), având la dispoziție Chestionarul SMALSI, cu cele două variante ale sale (pentru ciclul primar, respectiv pentru gimanziu și liceu).
  • Pentru preșcolari (3-7 ani) – educatorii au la dispoziție un set de chestionare pentru screening-ul dezvoltării, pe grupe de vârstă și domenii de dezvoltare (social, emoțional, cognitiv, motric, autonomie personală, prerechizitele școlarizării).

Rezultatele evaluării sunt cuprinse automat în rapoarte de evaluare.  Acestea pot fi descărcate de pe platformă și editate folosind Microsoft Word.

PAȚIU

MODULE DE INTERVENȚIE

PAȚIU

De semenea, CogniKit vine în sprijinul cadrelor didactice printr-o serie de module de intervenție care vizează dezvoltarea unor competențe importante, relaționate cu adaptarea școlară a elevilor.

Prin CogniKit, profesorii pot să implementeze la clasă programul „Dezvoltarea strategiilor de învățare ale adolescenților” (13-19 ani), ajutându-și elevii să învețe mai eficient. Cele 9 module ale programului utilizează conținuturi multimedia și elemente interactive, pentru a crește implicarea elevilor în activitățile propuse și pentru a facilita dezvoltarea strategiilor de învățare vizate.

Dezvoltarea strategiilor de învățare ale adolescenților”,

13-19 ani

PAȚIU

Parcurgerea de către copil a modulelor de intervenție online este documentată prin Rapoarte de program, care pot fi descărcate în format editabil, folosind Microsoft Word.

PAȚIU

NOU:

Pentru dezvoltarea abilităților de calcul matematic ale copiilor între 5 și 8 ani, cadrele didactice pot utiliza programul „Insula Calculelor”. Având la bază cercetări din științele cognitive aplicate și beneficiind de aportul unor profesori experți, programul oferă copiilor experiențe de învățare prietenoase (sub formă de joc) a operațiilor de adunare și scădere, cu numere între 0 și 1000. Programul are două componente: 1) exerciții diverse, structurate pe mai multe concentre de numere naturale și 2) secvențe de învățare (lecții) care ilustrează procesul de calcul. Lecțiile sunt accesibile copiilor oricând au nevoie și sunt susținute în joc de personajul Spiritul Insulei.

PAȚIU

„Insula Calculelor”, 5-8 ani

PAȚIU

Periodic, platforma CogniKit se îmbogățește cu noi module de intervenție și instrumente de evaluare.

Citiți aici câteva precizări tehnice pentru funcționarea platformei CogniKit.