Bun venit pe „Insula Calculelor”, un program nou în CogniKit!

„Insula Calculelor” este un program educațional care oferă copiilor cu vârste între 5-8 ani, o experiență prietenoasă de învățare a operațiilor de adunare și scădere. Rezolvând exerciții de o dificultate graduală, structurate pe mai multe concentre de numere naturale și niveluri de joc, copiii își pot dezvolta și consolida abilitățile de calcul matematic cu numere de la 0 la 1000.

Programul se bazează pe cercetări din științele cognitive aplicate. Întâi au fost identificate, cu ajutorul unor profesori experți, principalele dificultăți de calcul întâmpinate de copiii de 5-8 ani. Apoi, au fost construite exerciții de dificultate graduală, pentru remedierea dificultăților.  Pentru a accelera dezvoltarea de concepte și operații, toate acestea au fost cuprinse într-o narațiune atractivă. 

Urmăriți videoclipul de mai jos, pentru a afla mai multe detalii:

Pe scurt, despre programul „Insula Calculelor”

Experiențele de învățare cuprinse în program sunt construite pe două componente de bază:

  1. Dezvoltarea și consolidarea abilităților matematice, prin efectuarea de exerciții diverse, organizate pe niveluri de complexitate crescândă. Exercițiile sunt prezentate sub formă de jocuri, pentru a spori motivația copiilor de a se angaja în rezolvarea calculelor propuse și de a persevera în rezolvarea lor.
  2. Secvențe de predare oferite de un profesor expert. Acestea sunt accesibile copiilor oricând se află în impas, ajutându-i să înțeleagă procesul rezolutiv. Pentru a maximiza învățarea, secvențele de predare sunt prezentate sub formă de Lecții, integrate în cadrul narativ. Astfel, personajul „Spiritul Insulei” preia rolul de profesor, însoțind copiii în procesul de cunoaștere, oferindu-le ghidaj și sprijin atunci când întâmpină dificultăți.

Activitatea copiilor în „Insula Calculelor” este structurată pe 5 concentre de numere naturale: 0-10, 0-20, 0-30, 0-100, 0-1000. Copilul poate începe activitatea chiar de la primul concentru sau de la acela care se potrivește cel mai bine abilităților sale matematice.

În cadrul fiecărui concentru de numere naturale, copilul trebuie să parcurgă cinci niveluri de joc, care cuprind exerciții diverse. La rândul său, fiecare nivel de joc îi provoacă pe cei mici să rezolve mai multe seturi de exerciții, ajutându-i să-și consolideze abilitățile matematice vizate.

Rezolvând în mod repetat exerciții care sunt ușor diferite prin formulare, cerințe și dificultate, copiii care parcurg programul educațional „Insula Calculelor, au ocazia nu doar să își dezvolte abilitățile matematice vizate, ci să le și consolideze, înainte de a progresa la un nivel superior.

Accesul la programul educațional „Insula Calculelor”

Accesul la programul educațional matematic „Insula Calculelor” este gratuit pentru utilizatorii platformei CogniKit. Totodată, programul „Insula Calculelor” poate fi utilizat, independent de CogniKit, ca aplicație pentru dispozitive mobile –  în această formă, programul poate fi descărcat de orice persoană interesată, contra cost, din Google Play sau App Store.